"Één mens, één liefde, één leven om te zijn wie je bent. Artikel 1!" Exact om negen uur wordt de videoclip 'Artikel 1' van de Nuclear Family gestart in de zaal van jongerencentrum 't Ukien in Kampen. Het is nog maar de warming-up voor de releaseparty van Turboglad alias Tamar Bastiaan. Hij presenteert vanavond zijn nieuwe cd 'Mijn Leefstyle'.

De zaal stroomt langzaam vol met een zeer divers publiek. Er zijn vooral veel jongeren die onderling sterk verschillen wat betreft uiterlijk en kledingstijl. En juist daar gaat het vanavond om: Turboglad laat zich niet in een hokje duwen en weet hiermee diverse groepen te bereiken:

Jij bent voor zwart omdat je ‘Kani’ draagt.
Jij bent voor wit omdat je ‘Lonsdale’ behaagt.
Niks van waar.
Ik draag dan wel ‘Kani’, maar ik hak als een slager,

rapt hij in het nummer 'De Gladiator'.

Als tegen half tien het optreden begint loopt de temperatuur behoorlijk op in de zaal. Tamar weet het publiek te raken met zijn enthousiaste optreden en zijn aanstekelijke teksten:

Frustraties van imitaties of foute situaties op verkeerde locaties.
Door geen integraties krijgen mensen van immigraties,
de discriminaties van die zogenaamde nazi's.
(Uit: 'Mijn Leefstyle'.)

De maatschappelijke betrokkenheid van Turboglad spreekt uit zijn teksten. Hij is tégen discriminatie en laat dit weten ook. Juist omdat hij zelf ook de nodige ervaring heeft met vooroordelen, pesten en uitsluiting kan hij zich erg boos maken. Maar deze boosheid wordt omgezet in positieve energie, en Turboglad krijgt de zaal moeiteloos mee.

Tegen tien uur is het tijd voor een korte toespraak van Hubert Fermina, de directeur van Art.1. Fermina geeft toe dat hij lang getwijfeld heeft over de kleding die hij vanavond aan zou trekken. Wat zijn nu de juiste schoenen? Wel of geen Lonsdale-shirt? "Maar vanavond gaat het er natuurlijk om dat je er mag zijn zoals je bent. En dus ben ik als mijzelf gekomen."

Fermina krijgt uit handen van Turboglad de opbrengst van de kaartverkoop van deze avond. Daarnaast kondigt Turboglad aan dat er in de pauze nog een veiling is van gesigneerde producten, onder meer gesigneerde T-shirts van de Osdorp Posse en Blabla en een gesigneerde pet van Ali B. Ook de opbrengst van deze veiling gaat naar Art.1.

Fermina kondigt aan dat het geld gebruikt wordt voor een lesbrief over discriminatie voor leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs. In deze lesbrief wordt de videoclip 'Mijn Leefstyle' van Turboglad gebruikt om met leerlingen in gesprek te gaan over pesten en uitsluiten en wat je hier zelf tegen kan doen.

Het feest in 't Ukien gaat nog door tot diep in de nacht.

Tamar Bastiaan
English version