Gepest en bedreigd worden, maar toch je eigen weg durven gaan. Tamar Bastiaan (15), alias rapper Turboglad, vertelt zijn verhaal in het nummer 'Leefstyle'. De rapsong en de bijbehorende videoclip staan centraal in het lespakket 'Mijn Leefstyle'.

'Mijn Leefstyle' laat leerlingen kennismaken met de begrippen beeldvorming, vooroordelen en groepsvorming. Zij verplaatsen zich in hoe het is om gepest te worden en bedenken wat je hier tegen kunt doen. Het lespakket is een samenwerking tussen de jonge rapper en Art.1. Op 21 oktober a.s. overhandigen Turboglad en Art.1 het eerste exemplaar van 'Mijn Leefstyle' aan basisschool De Petra in 't Harde (bij Zwolle). Ook verzorgt Turboglad een workshop en een optreden voor de kinderen van de school.

Groepsvorming en vooroordelen
Tamar raakte in de problemen toen hij van de basisschool naar de middelbare school ging. Zijn leeftijdsgenoten accepteerden niet dat hij zowel kleding van Lonsdale als van Karl Kani droeg; kledingmerken die vaak in verband gebracht worden met problemen tussen verschillende groepen jongeren. Zijn weigering om partij te kiezen voor de 'Lonsdalers' dan wel de 'Karl Kanifans' leidde tot pesten en uitsluiting. Maar hij vond zijn eigen oplossing. Uiteindelijk wist Tamar de tegenstellingen tussen de groepen jongeren te overbruggen door samen met hen een videoclip bij zijn nummer 'Leefstyle' op te nemen. Onbegrip en misverstanden tussen de jongeren maakten plaats voor vriendschappen. Inmiddels geeft hij al twee jaar regelmatig gastlessen op scholen waarbij hij met leerlingen in gesprek gaat over zijn ervaringen rondom pesten, vooroordelen en uitsluiting.

Scholenproject [ÉÉN] tegen pesten en discriminatie
"Wees vooral jezelf, zoals je zelf bent", luiden de laatste woorden van Turboglad in zijn nummer 'Leefstyle'. Van gelijke strekking is het motto van de protestants-christelijke basisschool De Petra waar de overhandiging plaatsvindt: 'Je mag zijn zoals je bent'. Op 21 oktober is het dubbel feest op de school. Naast het lespakket krijgt de school ook het predikaat '[ÉÉN] Gelijke behandeling voor iedereen' uitgereikt. Dit predikaat, zichtbaar gemaakt door een bordje bij de schooldeur, wordt door Art.1 toegekend aan scholen die zich actief inzetten voor een pedagogisch klimaat waarin iedereen zich veilig en welkom voelt, ongeacht verschillen in afkomst, sekse, seksuele voorkeur, geloof, leeftijd en handicap of chronische ziekte. Het predikaat bekrachtigt de inspanningen die directie, personeel, ouders en leerlingen de afgelopen anderhalf jaar hebben geleverd om pesten en intolerantie terug te dringen.

Lespakket bestellen
Het lespakket 'Mijn Leefstyle' is vanaf 22 oktober voor € 25,00 verkrijgbaar via deze website. Het materiaal is geschikt voor groep 7/8 van de basisschool en klas 1/2 van het voortgezet onderwijs. Het pakket bestaat uit een dvd met een videoclip en een cd-rom met muziek, een docentenhandleiding en werkbladen.
Tamar Bastiaan
English version