Tamar Bastiaan


English version

KAMPEN - Tamar Bastiaan en Michel van Dijk presenteren op 11 november hun nieuwe cd ‘A New Dawn’ onder de bandnaam Brainwavez. De band is opnieuw bij elkaar na een pauze van zo’n tien jaar waarin Tamar zich op zijn studie rechten concentreerde. Nu is het tijd voor een nieuw begin. Voor De Brug legde de band negen nieuwe nummers onder de loep.

‘Ode to Joy’

Brainwavez: “De openingstrack van de plaat waarin het ‘nieuwe leven’ wordt verwelkomd en levenslessen worden overgedragen aan de nieuwe generatie. De tekst van dit nummer is geschreven naar aanleiding van de geboorte van ons nichtje Jodi Joy. Toch zit er ook een grap in verborgen. ‘Ode to Joy’ is natuurlijk de titel van een gedicht van de Duitse Dichter Friedrich Schiller.”

‘Archerman’

Brainwavez: “Een nummer over terugkeer naar de plek waar je vandaan komt. Over het belang van muziek maken samen met vrienden en familie. Tevens gaat het om de fictieve persoon ‘Archerman’ die in ons allen te vinden is. Deze Archerman heeft zijn boog altijd gespannen. Richtend op de roos om zo recht op zijn doel af te gaan. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom is het van belang om de teugels eens te laten vieren om zo de verrassingen in het leven te verwelkomen.”

‘Sweet Jamaica’

Brainwavez: “De basis van deze track werd bedacht door Spirit Zero waarin Michel voorheen zong. De muziek werd bedacht door de Kampenaar Hans Koek. Tijdens een feest speelde Michel dit nummer op een akoestische gitaar en Tamar had er direct een aantal leuke suggesties voor. Het nummer is on the spot geschreven. Het is een echte ‘Love Song’ geworden, waarin de bedwelmende en de zomerse kanten van de liefde centraal staan. Hiervoor is een videoclip geschoten in de 12 grote steden van Nederland.”

‘Endless Summer’

Brainwavez: “Baby got lost on that one way street tonight, still she believes in that endless summer. Iemand is verdwaald in de nacht, maar is het licht van de morgen nog niet vergeten. De hoofdpersoon ziet een eindeloze zomer voor zich, een plek waar je altijd vrij en gelukkig bent. Het nummer is als een verhaal geschreven in de vorm van een dialoog tussen twee personen die nog steeds om elkaar geven, maar die dit niet naar elkaar durven te uiten.”

‘Roots of the artist’

Brainwavez: “Dit nummer gaat in essentie over het belang van iemand zijn oorsprong. Het kennen van je eigen verleden en achtergrond. De artiest, kunstenaar of een persoon in het algemeen moet in contact staan met zijn oorsprong om wezenlijke dingen te kunnen voortbrengen. Tevens gaat het om de tweestrijd: het kiezen voor het leven als muzikant met veel uitdagingen of het leven in de ‘corporate world’ met alle financiële zekerheid. Het nummer is een eerbetoon aan de overleden kunstenaar Anton Heyboer.”

‘Summer Rain’

Brainwavez: “Je relatie gaat uit. Kortom, inspiratie all over the place. Wat moet je er mee? Juist! Gedachten op papier zetten. Deze song reflecteert op de complexiteiten die gepaard kunnen gaan met relaties tussen mensen. Een break up kan soms aanvoelen als verkoelende regen op een snikhete zomerdag. Moeten we lachend de regen omarmen of huilen omdat de zon niet meer schijnt? Het nummer is een moment opname. Dat is ook precies wat nummers voor Michel en Tamar betekenen: de gedachten en gevoelens uit de menselijke hersenengolven (Brainwavez) gevangen in geluid!”

‘Compassion’

Brainwavez: “Het leven is niet zwart-wit. Het is grijs. Oordelen over een ander is een van de meest kwalijke zaken voor de wereld. Het is goed om te luisteren, empathisch te zijn en compassie te hebben met de mensen om je heen. Dit is dan een streven, een soort levenshouding die je moet beoefenen. ‘Embrace the light’. Ga op zoek naar het licht in de ander. Dit nummer was voor ons een uiting van hoe muziek mensen bij elkaar kan brengen.”

‘Something Else’

Brainwavez: “Dit is een funky nummer met een wat schalkse ondertoon. De hoofdpersoon is een clubganger die de dames niet schuwt. Eigenlijk is het een fictief verhaal waarin verteld lijkt te worden dat men goede dingen niet moet verpesten door vluchtige genoegens, maar dat het ook weleens zou kunnen zijn dat men bezwijkt onder het gewicht van de nacht en als een motvlinder in de vlam duikt. Het nummer is vooral luchtig bedoeld. Gewoon, lekker om op te dansen.”

‘A New Dawn’

Brainwavez: “Het sluitstuk van de plaat heeft een optimistische toon: It’s a new dawn, it’s a new day. Come on over, want you to stay. It’s a new dawn, It’s a new way. Let’s start all over, come with me. Als dingen in het leven vastlopen is er vaak toch nog een nieuwe weg die je in kunt slaan. Een nieuwe kans, een nieuwe morgen die jou als een vriend begroet. Dit nummer vormt een eenheid met het openingsnummer ‘Ode To Joy: het begin en het einde. Maar elk einde heeft ook weer een nieuw begin!” www.brainwavez.eu.

Release party: 11 November in het Ukien. Kaarten zijn te koop via www.ukien.nl. Aanvang: zaterdag 11 november 2017 20:00